Om uw bezoek aan onze website te vergemakkelijken en informatie te kunnen verzamelen die ons helpt om de website nog beter op uw wensen af te stemmen maken wij gebruik van cookies. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

Zoek een uitspraak

Align Technology - Ortech Dental

Procedure:
geschillenregeling
Instantie:
WIPO Arbitration and Mediation Center
Datum uitspraak:
06-12-2007
Rolnummer:
WIPO2007NL17
LJN/ECLI:
Domeinnaam:
invisalign.nl
Eiser(es):
Align Technology, Inc.
Verweerder:
Ortech Dental B.V.
Resultaat procedure:
Uitspraakcategorie├źn:
Domeinnamen
Dossiers:
Geschillenregeling: geen verweer
Domjur-nummer:
2008-367
Publicatiedatum:
28-05-2008
Kern:

Samenvatting

Eiser (Align Technology, verder: AT) is houdster van het woordmerk INVISALIGN. Verweerder (Ortech Dental) is sinds 1993 actief in het uitoefenen en bevorderen van de uitoefening van de orthodontiepraktijk. In 2001 heeft Ortech de domeinnaam invisalign.nl doen registreren, welke omleidde naar de domeinnaam sluiter.nl, een website van de orthodontiepraktijk van de heer Sluiter, bestuurder van Ortech. AT meent dat Ortech door het gebruik van de domeinnaam inbreuk maakt op haar merkrecht ten aanzien van het woordmerk INVISALIGN, aangezien.

AT heeft haar vorderingen gebaseerd op het Benelux Verdrag inzake de Intellectuele Eigendom. AT gaat er evenwel aan voorbij dat haar vorderingen niet op Benelux merken maar op Gemeenschapsmerken zijn gebaseerd, zodat niet het BVIE van toepassing is maar de EG-Merkenverordening. Het Scheidsgerecht verbetert de rechtsgronden van AT ambtshalve.

Blijkens de niet weersproken stellingen van AT, heeft Ortech de domeinnaam onder meer gebruikt ter aanduiding van een door Sluiter voornoemd aangeboden dienst op het gebied van gebitsregulatie. Aldus heeft Ortech gebruik gemaakt van een aan het woordmerk INVISALIGN identiek teken voor diensten gelijk aan die waarvoor AT's woordmerk is ingeschreven.

Nu Ortech geen verweer heeft gevoerd en AT's vorderingen noch ongegrond noch onrechtmatig zijn en het Scheidsgerecht van mening is dat Ortech door de registratie en het gebruik van de domeinnaam inbreuk maakt op AT's merkrechten ten aanzien van het woordmerk INVISALIGN, wijst het Scheidsgerecht de vorderingen toe. De te ruim gestelde vordering dat het Ortech wordt verboden een domeinnaam 'vergelijkbaar (┬ů) met enig ander merk' van AT te registreren wordt evenwel beperkt tot domeinnamen die met het merk INVISALIGN overeenstemmen.


Terug