Om uw bezoek aan onze website te vergemakkelijken en informatie te kunnen verzamelen die ons helpt om de website nog beter op uw wensen af te stemmen maken wij gebruik van cookies. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

Zoek een uitspraak

Appellant – Google Inc

Procedure:
hoger beroep
Instantie:
Gerechtshof Den Haag
Datum uitspraak:
26-07-2016
Rolnummer:
200.178.963/01
LJN/ECLI:
ECLI:NL:GHDHA:2016:2161
Domeinnaam:
-
Eiser(es):
Appellant
Verweerder:
Google Inc
Resultaat procedure:
De vordering wordt afgewezen
Uitspraakcategorieën:
Notice-and-Take-Down
Dossiers:
Domjur-nummer:
2017-1247
Publicatiedatum:
12-05-2017
Kern:

Een hosting provider of een ‘commercially-run internet news portal’ kan niet worden verplicht om een artikel te verwijderen wanneer deze rechtmatig geplaatst is. Ook zijn zij om deze reden niet verplicht om gegevens te verstrekken over de auteur van dit rechtmatige artikel.

Samenvatting

Appellant is [Appellant] en heeft enige tijd in Amerika gewoond. Op zijn verzoek is zijn achternaam daar gewijzigd. Appellant is door misdaadverslaggever Peter R. de Vries benaderd omdat laatstgenoemde vermoedde dat Appellant opdracht zou hebben gegeven voor een moord. Beelden hiertoe heeft De Vries gebruikt bij het maken van een tv-uitzending over een huurmoord. Het gerechtshof Amsterdam heeft De Vries verboden om deze opnamen en gesprekken te openbaren, tenzij zij gezichten en rompen onherkenbaar gemaakt worden. Appellant is veroordeeld tot een gevangenisstraf. Appellant vorderde vervolgens primair het rectificeren / wissen / afschermen van zijn persoonsgegevens in de zoekresultaten van Google. Subsidiair vordert Appellant het verkrijgen van de gegevens van de auteur van het artikel. Deze vorderingen zijn afgewezen.

Google Inc is verweerder en biedt o.a. de online weblogdienst ‘Blogger’ aan. Een anonieme blogger heeft hier een blog op gepubliceerd omtrent het opgelegde verbod aan De Vries tot het publiceren van de ongecensureerde beelden. De blogger noemde hierbij de naam en het adres van Appellant en plaatste hierbij een kleurenfoto van hem, waarop zijn ogen zijn afgedekt met een zwarte balk. Appellant vordert van Google verwijdering van dit artikel inclusief de foto. De voorzieningenrechter oordeelt dat het artikel geen onmiskenbaar karakter heeft en heeft de vordering op grond van artikel 6:196c lid 4 BW afgewezen.

Appellant gaat in hoger beroep en betoogt o.a. dat Google geen hosting provider is in de zin van artikel 6:196c lid 4 BW, maar een ‘commercially-run Internet news portal’ in de zin van het Delfi arrest van het EHRM. Het hof oordeelt dat deze grieven niet kunnen leiden tot vernietiging van het bestreden vonnis. Zowel een hosting provider als een ‘commercially-run Internet news portal’ kunnen niet worden verplicht om een rechtmatig artikel te verwijderen of gegevens te verstrekken over de auteur van een rechtmatig artikel.

De vorderingen worden afgewezen.


Terug