Om uw bezoek aan onze website te vergemakkelijken en informatie te kunnen verzamelen die ons helpt om de website nog beter op uw wensen af te stemmen maken wij gebruik van cookies. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

Zoek een uitspraak

BREIN – ISP’s

Procedure:
kort geding
Instantie:
Rechtbank Den Haag
Datum uitspraak:
24-05-2012
Rolnummer:
KG RK 12-1126
LJN/ECLI:
Domeinnaam:
thepiratebay.se
Eiser(es):
Brein
Verweerder:
Internet Serviceproviders
Resultaat procedure:
Uitspraakcategorieën:
Notice-and-Take-Down
Dossiers:
Domjur-nummer:
Publicatiedatum:
28-06-2012
Kern:

Samenvatting

Betreft een verzoekschriftprocedure, waarin Brein verzoekster is en enkele internet service providers (ISP’s) gerekwestreerden. Brein eist op grond van artikel 1019e Rv een onmiddellijke voorziening waarmee het gerekwestreerden wordt bevolen om het IP-adres van website thepiratebay.se te blokkeren. Gerekwestreerden zijn bij vonnis van de voorzieningenrechter op 10 mei 2012 veroordeeld de toegang tot The Pirate Bay (thepiratebay.se) voor hun abonnees te blokkeren. The Pirate Bay is echter onder een ander IP-adres verder gegaan.

De voorzieningenrechter wijst op twee zaken op tegenspraak, waaronder een kort geding tegen dezelfde partijen waartegen het onderhavige verzoekschrift zich richt, waarin al is geoordeeld dat access providers, zoals gerekwestreerden, op grond van artikel 26d van de Auteurswet en 15e van de Wet Naburige Rechten een bevel kan worden opgelegd om de toegang van hun abonnees tot The Pirate Bay te blokkeren en dat een dergelijk bevel een juist evenwicht creëert tussen de rechten van de bij BREIN aangesloten partijen, de providers en derden (rb 's-Gravenhage 11 januari 2012, LJN BV0549 en vzr Rb 's-Gravenhage 10 mei 2012, LJNBW5387). De voorzieningenrechter acht het voldoende aannemelijk dat The Pirate Bay op dit moment opereert via het genoemde IP-adres. Gelet op de eerdere uitspraken, waaronder met name de uitspraak tegen gerekwestreerden, kan het verzochte bevel toegewezen worden zonder gerekwestreerden te horen.

De voorzieningenrechter beveelt gerekwestreerden om de toegang van hun abonnees tot het IP-adres via welk The Pirate Bay opereert te blokkeren en geblokkeerd te houden.


Terug