Om uw bezoek aan onze website te vergemakkelijken en informatie te kunnen verzamelen die ons helpt om de website nog beter op uw wensen af te stemmen maken wij gebruik van cookies. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

Zoek een uitspraak

Eatalia Delicatessen V.O.F. – Papa Eatalia B.V.

Procedure:
kort geding
Instantie:
Rechtbank Den Haag
Datum uitspraak:
05-06-2018
Rolnummer:
LJN/ECLI:
ECLI:NL:RBDHA:2018:6464
Domeinnaam:
www.papaeatalia.nl
Eiser(es):
Eatalia Delicatessen V.O.F.
Verweerder:
Papa Eatalia B.V.
Resultaat procedure:
vordering toegewezen
Uitspraakcategorieën:
Domeinnamen
Dossiers:
Handelsnaam
Domjur-nummer:
2018-1287
Publicatiedatum:
30-10-2018
Kern:

Handelsnaam zoals gevoerd door Gedaagde maakt inbreuk op artikel 5 Handelsnaamwet. Ook gebruik Domeinnaam dient door Gedaagde te worden gestaakt, nu deze gelijk is aan handelsnaam en Gedaagde middels de Website gekoppeld aan de Domeinnaam deelneemt aan het economisch verkeer.

Samenvatting

Eiser is Eatalia Delicatessen V.O.F. Eiser is opgericht op 20 augustus 2014 en exploiteert een winkel in Italiaanse delicatessen met eetgelegenheid in het centrum van Den Haag. In het handelsregister van de Kamer van Koophandel staat Eiser ingeschreven onder meer met de handelsnamen ‘Eatalia Delicatessen’ en ‘Eatalia’.

Gedaagde is Papa Eatalia B.V. Gedaagde is opgericht op 13 juni 2017 en exploiteert een Italiaans restaurant in het centrum van Den Haag. In het handelsregister van de Kamer van Koophandel staat Gedaagde ingeschreven met de naam ‘Papa Eatalia’. Gedaagde maakt gebruik van de domeinnaam www.papaeatalia.nl (hierna: Domeinnaam), waaraan een website (hierna: Website) is gekoppeld waar onder meer de menukaart kan worden geraadpleegd en reservering kunnen worden geplaatst.

Eiser vordert staking van handelsnaam door Gedaagde op grond van artikel 5 van de Handelsnaamwet en staking van openbaring van Website gekoppeld aan de Domeinnaam.

De Rechtbank Den Haag oordeelt dat de handelsnaam zoals gevoerd door Gedaagde inbreuk maakt onder artikel 5 van de Handelsnaamwet. De rechter oordeelt dat de handelsnaam ‘Eatalia’ niet volledig beschrijvend is. Ook is ‘Eatalia’ geen algemeen gebruikelijk aanduiding voor een onderneming. Verder wijkt de handelsnaam zoals gevoerd door Gedaagde niet slechts in geringe mate af door de toevoeging ‘papa’. Verwarring is te duchten, zeker nu beide ondernemingen zich in het centrum van Den Haag bevinden en er zowel lunch en diner in Italiaanse stijl kan worden genoten.

De vordering met betrekking op de Domeinnaam is eveneens toewijsbaar. Deze Domeinnaam is gelijk aan de door Gedaagde gevoerde handelsnaam. Voldoende aannemelijk is het geworden dat Gedaagde haar Domeinnaam tevens als handelsnaam gebruikt. Gedaagde neemt immers via haar aan deze Domeinnaam gekoppelde Website deel aan het economisch verkeer, onder meer doordat op de Website haar menukaart te vinden is en er reservering kunnen worden gemaakt. Het gebruik van de Domeinnaam dient door Gedaagde te worden gestaakt.

Vorderingen van Eiser worden toegewezen.


Terug