Om uw bezoek aan onze website te vergemakkelijken en informatie te kunnen verzamelen die ons helpt om de website nog beter op uw wensen af te stemmen maken wij gebruik van cookies. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

Zoek een uitspraak

Hof: NL Unlimited - Theagenda.nl

Procedure:
hoger beroep
Instantie:
Gerechtshof Amsterdam
Datum uitspraak:
12-07-2010
Rolnummer:
200.054.066/01
LJN/ECLI:
Domeinnaam:
agenda.nl
Eiser(es):
NL Unlimited B.V.; Newhold B.V.
Verweerder:
Theagenda.nl
Resultaat procedure:
Uitspraakcategorie├źn:
Domeinnamen
Dossiers:
Handelsnaam, Beschrijvende domeinnamen
Domjur-nummer:
2010-609
Publicatiedatum:
29-08-2010
Kern:

Samenvatting

NL Unlimited heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van Rechtbank Amsterdam op 10-12-2009 (DomJur 2010-514). In eerste aanleg is NL Unlimited verboden de domeinnaam agenda.nl te gebruiken, aangezien deze domeinnaam inbreuk maakt op het handelsnaamrecht van theagenda.nl.

 

Geïntimideerde Theagenda.nl verstrekt via de website theagenda.nl vrijetijdsinformatie aan internetbezoekers. NL Unlimited verstrekt sinds 2009 via de website agenda.nl ook vrijetijdsinformatie aan bezoekers.

 

NL Unlimited voert diverse grieven aan.

 

Grief I: de domeinnaam agenda.nl wordt niet als handelsnaam gebruikt. Het hof oordeelt dat door het bedrijfsmatige karakter van de website en de wijze waarop diensten worden aangeboden, het gebruik van de domeinnaam agenda.nl als handelsnaam kan worden aangemerkt.

 

Grief II: agenda.nl maakt geen inbreuk op theagenda.nl omdat geen verwarring te duchten is. Het hof verwerpt deze grief omdat beide ondernemingen zich richten op dezelfde doelgroep. De handelsnamen wijken slechts in geringe mate van elkaar af. 'Agenda' is een gangbare en beschrijvende aanduiding voor de activiteiten van de ondernemingen. Hoewel dat een beperking in de beschermingsomvang kan opleveren, moet het anderen vrij staan deze term in de handelsnaam te gebruiken. Het gebruik van 'Agenda' mag er evenwel niet toe leiden dat er verwarring ontstaat. NL Unlimited had over legio variaties kunnen beschikken om in haar handelsnaam gebruik te maken van de aanduiding 'agenda.nl', aldus het hof.

 

Grief III: de vordering op grond van onrechtmatig handelen jegens Newhold is niet toewijsbaar. Ook deze grief faalt. Het hof is van oordeel dat Newhold door het blijven verlenen van een uitsluitend gebruiksrecht op de domeinnaam / handelsnaam aan NL Unlimited, een onrechtmatige gedraging jegens theagenda.nl begaat. De handelsnaaminbreuk wordt door het gebruiksrecht structureel gefaciliteerd.

 

De uitspraak in eerste aanleg wordt bekrachtigd.


Terug