Om uw bezoek aan onze website te vergemakkelijken en informatie te kunnen verzamelen die ons helpt om de website nog beter op uw wensen af te stemmen maken wij gebruik van cookies. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

Zoek een uitspraak

Horlogemakers – Altushost Inc

Procedure:
kort geding
Instantie:
Rechtbank ‘s-Gravenhage
Datum uitspraak:
20-08-2012
Rolnummer:
422212 / KG ZA 12-669
LJN/ECLI:
Domeinnaam:
n.v.t.
Eiser(es):
Breitling, Bulgari, Chanel, Chopard, Dior, Gucci, Longines, Omega, Pandora, Patek Philippe en Tag Heuer
Verweerder:
Althus Inc
Resultaat procedure:
Uitspraakcategorieën:
Notice-and-Take-Down
Dossiers:
Domjur-nummer:
Publicatiedatum:
28-09-2012
Kern:

Samenvatting

Eisers zijn verschillende modehuizen/horlogemakers die rechthebbende zijn op de merken BREITLING, BULGARI, CHANEL, CHOPARD, DIOR, GUCCI, LONGINES, OMEGA, PANDORA, PATEK PHILIPPE en TAG HEUER. Gedaagde is Altushost Inc., een internet service provider die een aantal websites host waarop namaakproducten worden aangeboden waarbij de merken van eisers worden gebruikt. Eisers vorderen dat het Althushost bevolen worden de websites te staken, door deze af te sluiten en afgesloten te houden voor derden vanuit de Benelux.

De voorzieningenrechter stelt vast dat AltusHost is te beschouwen als een tussenpersoon in de zin van artikel 2.22 lid 6 BVIE, wiens diensten worden gebruikt voor inbreuk op de aan Merkhouders toebehorende merken. Nederland is op de websites aangemerkt als een land van waaruit de producten besteld kunnen worden en waar de producten naar toe kunnen worden gestuurd (via een zogenaamde "drop down lijst"). Voorts kan betaald worden met euro's en zijn de websites in het Engels gesteld, welke taal in Nederland door nagenoeg iedereen met een internetaansluiting begrepen wordt.

De voorzieningenrechter is van mening dat er geen minder verstrekkende maatregelen voorhanden zijn dan het gevorderde stakingsbevel jegens de hostingprovider. Het laten schorsen van de gewraakte domeinnamen door middel van een procedure bij de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) biedt onvoldoende soelaas, enerzijds omdat ICANN zich volgens Merkhouders niet met de inhoud van websites bezig houdt maar met wie de rechthebbende is op de betreffende domeinnaam en anderzijds omdat deze procedure onweersproken tamelijk langdurig van aard is. De websitehouders zijn aangeschreven door de merkhouders, maar iedere reactie is uitgebleven. Aan het vereiste van subsidiariteit is voldaan. Ook aan het vereiste van proportionaliteit is voldaan, omdat merkhouders optreden tegen alle hostingproviders en deze aanschrijven de betreffende websites offline te halen. Mede gelet op de lage kosten gemoeid met het blokkeren van de websites en het niet al te ingrijpende karakter ervan, is aan het vereiste van proportionaliteit voldaan.

De voorzieningenrechter beveelt dat gedaagde haar diensten ten aanzien van de betreffende websites staakt, door deze af te sluiten en afgesloten te houden voor toegang door derden (vanuit de Benelux) en het hosten van die websites te staken en gestaakt te houden.


Terug