Om uw bezoek aan onze website te vergemakkelijken en informatie te kunnen verzamelen die ons helpt om de website nog beter op uw wensen af te stemmen maken wij gebruik van cookies. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

Zoek een uitspraak

Jemako International GmbH - Minds, Perceptive

Procedure:
geschillenregeling
Instantie:
WIPO Arbitration and Mediation Center
Datum uitspraak:
01-10-2014
Rolnummer:
DNL2014-0024
LJN/ECLI:
-
Domeinnaam:
jemako.nl
Eiser(es):
Jemako International GmbH
Verweerder:
Minds, Perceptive
Resultaat procedure:
Vordering toegewezen
Uitspraakcategorie├źn:
Domeinnamen
Dossiers:
Gebruik te kwader trouw, Dealers/agentschappen, Merk
Domjur-nummer:
1087
Publicatiedatum:
24-11-2014
Kern:

Overdracht van de domeinnaam, want er is niet voldaan aan de Oki Data-criteria aangezien de domeinnaam van verweerder onvoldoende duidelijk maakt dat deze niet is verbonden aan de onderneming van eiser.

Samenvatting

Eiser is Jemako International GmbH, een bedrijf dat zich bezig houdt met de ontwikkeling en verkoop van schoonmaakartikelen en heeft een licentie voor het woordmerk JEMAKO. Verweerder is Minds, Perceptive, houder van de domeinnaam jemako.nl. Eiser vordert overdracht van de domeinnaam op grond van artikel 2.1 van de geschillenregeling.

De geschillenbeslechter stelt vast dat de domeinnaam verwarring kan wekken met het merk van eiser, omdat de domeinnaam identiek is aan het merk van eiser.

Vervolgens is voor de geschillenbeslechter vast komen te staan dat verweerder geen recht op of geen legitiem belang bij de domeinnaam heeft. Het is niet gebleken dat verweerder merk en/of handelsnaamrechten heeft ten aanzien van de (merk)naam JEMAKO of onder die naam bekend is. Er staat echter wel vast dat via de aan de domeinnaam gekoppelde website producten van eiser werden verkocht onder de merknaam JEMAKO. Verweerder kan een recht hebben op of legitiem belang hebben bij de domeinnaam, indien er wordt voldaan aan de Oki Data-criteria. In casu wordt daar niet aan voldaan, aangezien de domeinnaam van verweerder onvoldoende duidelijk maakt dat deze niet is verbonden aan de onderneming van eiser.

Ten slotte stelt de geschillenbeslechter vast dat de domeinnaam niet te kwader is geregistreerd, maar wel te kwader trouw is gebruikt door verweerder. Nu verweerder niet verbonden is aan de onderneming van eiser, heeft eiser gesommeerd de domeinnaam over te dragen. Verweerder heeft dit geweigerd. Met de weigering de domeinnaam over te dragen wordt feitelijk aan eiser het gebruik van de domeinnaam ontzegd, terwijl verweerder geen eigen recht of legitiem belang heeft bij de domeinnaam. Er is dus sprake van gebruik te kwader trouw.

De vordering wordt toegewezen.


Terug