Om uw bezoek aan onze website te vergemakkelijken en informatie te kunnen verzamelen die ons helpt om de website nog beter op uw wensen af te stemmen maken wij gebruik van cookies. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

Zoek een uitspraak

Loods 5 - gedaagden

Procedure:
bodemprocedure
Instantie:
Rechtbank 's-Hertogenbosch
Datum uitspraak:
12-01-2010
Rolnummer:
158225/HA ZA 07-847
LJN/ECLI:
Domeinnaam:
loods5.com
Eiser(es):
Loods 5 Zaandam B.V. & Loods 5 Holding B.V.
Verweerder:
[gedaagde 1] [gedaagde 2]
Resultaat procedure:
Uitspraakcategorie├źn:
Domeinnamen
Dossiers:
Overige onrechtmatige daad, .com-domeinnamen
Domjur-nummer:
2010-564
Publicatiedatum:
25-05-2010
Kern:

Samenvatting

Loods 5 exploiteert een 'Woon FactorA Outlet' en verkoopt meubels. Loods 5 heeft meerdere woord- en beeldmerken en houdt de domeinnaam loods5.nl. Gedaagden zijn kunstenaars en werken samen in een samenwerkingsverband. Loods 5 vordert overdracht van de domeinnaam loods5.com, geregistreerd door gedaagden.

 

De omstandigheid dat beide partijen zich bezighouden met verkoop van meubels en dat de domeinnaam dezelfde is als het merk van Loods 5, zou voldoende grond kunnen zijn voor het aannemen voor het aannemen van de door Loods 5 aangevoerde inbreuk op het onderscheidend vermogen van haar merk. Of er ook werkelijk inbreuk wordt gemaakt, hangt af van de beantwoording van de vraag of gedaagden zich op een geldige reden kunnen beroepen voor dit gebruik.

 

Loods 5 heeft het betreffende merk in 2001 gedeponeerd, het gaat hier dan ook om de vraag of gedaagden de handelsnaam Loods 5 voor 2001 hebben gevoerd in de zin van art. 5a Hnw. Vast is komen te staan dat gedaagden vanaf eind 1997 een onderneming voerden en onder de naam Loods 5 naar buiten treden. Nu sprake is van een oudere handelsnaam en een jonger merkrecht van Loods 5, hebben gedaagden een goede reden voor gebruik van de domeinnaam loods5.com. Loods 5 kan dit gebruik niet verbieden op basis van haar merkrecht.

 

Verder kan er geen sprake zijn van onrechtmatig handelen, nu er geen andere omstandigheden zijn om in de beoordeling mee te nemen naast het merkrecht van Loods 5.

 

De vordering wordt afgewezen, loods5.com blijft in het bezit van gedaagden.

 


Terug