Om uw bezoek aan onze website te vergemakkelijken en informatie te kunnen verzamelen die ons helpt om de website nog beter op uw wensen af te stemmen maken wij gebruik van cookies. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

Zoek een uitspraak

Oakley - Oakley Publishing

Procedure:
geschillenregeling
Instantie:
WIPO Arbitration and Mediation Center
Datum uitspraak:
29-05-2008
Rolnummer:
DNL2008 0010
LJN/ECLI:
Domeinnaam:
oakley.nl
Eiser(es):
Oakley Inc.
Verweerder:
Oakley Publishing
Resultaat procedure:
Uitspraakcategorieën:
Domeinnamen
Dossiers:
Merk, Procesrecht
Domjur-nummer:
2008-388
Publicatiedatum:
25-09-2008
Kern:

Samenvatting

Eiseres is Oakley, een Amerikaanse producent van brillen, horloges, tassen, rugzakken, reistassen, schoeisel, kleding, riemen en hoofddeksels. Zij is houdster van enkele merken met het woord Oakley en, onder meer, de domeinnamen oakley.com en oakley.co.uk. Verweerder, Oakley Publishing/Internet Publishing, voorziet in internet dienstverlening. Hij houdt de domeinnaam oakley.nl. Eiseres vordert de overdracht van deze domeinnaam en beroept zich op artikel 2.1 sub a onder I van de Regeling.

De geschillenbeslechter oordeelt dat de domeinnaam oakley.nl (zonder '.nl') identiek is aan de merken van eiseres. Eiseres heeft prima facie aannemelijk gemaakt dat verweerder geen recht op of legitiem belang heeft bij de domeinnaam en verschuift de bewijslast naar verweerder om aan te tonen dat dit wel het geval is (zie Technische Unie - Technology Services Ltd., DomJur 2008-380). De door verweerder aangevoerde rechtvaardigingsgronden, aanvankelijk bestaande uit product promotie en opzetten van een 'Oakley community', later bestaande uit het verrichten van internetdiensten en de verwijzing naar het bosgebied met veel eikenbomen waar verweerder is gevestigd, tonen geen (voldoende) legitiem belang aan. Daarnaast is gebleken dat verweerder de domeinnaam hoofdzakelijk heeft geregistreerd om deze vervolgens voor een hoog bedrag (€ 25.000 - € 50.000) te verkopen aan eiseres. Tevens is de website die was gekoppeld aan de domeinnaam tot nu toe hoofdzakelijk gebruikt door verweerder om en daarmee commercieel voordeel (reclame-inkomsten) te verwerven, daarbij profiterend van de verwarring met de merken van eiseres.

De geschillenbeslechter beveelt de overdracht van de domeinnaam oakley.nl aan eiseres.


Terug