Om uw bezoek aan onze website te vergemakkelijken en informatie te kunnen verzamelen die ons helpt om de website nog beter op uw wensen af te stemmen maken wij gebruik van cookies. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

Zoek een uitspraak

Porsche AG – Handelsprijzen.nl B.V.

Procedure:
geschillenregeling
Instantie:
WIPO Arbitration and Mediation Center
Datum uitspraak:
10-12-2015
Rolnummer:
DNL2015-0051
LJN/ECLI:
-
Domeinnaam:
porsche-kopen.nl
Eiser(es):
Porsche AG
Verweerder:
Handelsprijzen.nl B.V.
Resultaat procedure:
De vordering wordt toegewezen
Uitspraakcategorieën:
Domeinnamen
Dossiers:
Gebruik te kwader trouw, Dealers/agentschappen, Merk
Domjur-nummer:
2016-1176
Publicatiedatum:
23-02-2016
Kern:

Domeinnaam <porsche-kopen.nl> is te kwader trouw geregistreerd en gebruikt. De Domeinnaam stemt verwarringwekkend overeen met het merk PORSCHE en de verweerder heeft geen recht op of legitiem belang bij de Domeinnaam op grond van de OKI Data-criteria. De Domeinnaam moet worden overgedragen.

Samenvatting

Eiseres, Porsche AG, produceert al meer dan 70 jaar sportauto’s. Eiseres is eigenaar van het internationaal merk en gemeenschapsmerk ‘PORSCHE’. Verweerder heeft de domeinnaam <porsche-kopen.nl> geregistreerd. Eiseres betoogd dat de verweerder de website, behorend bij de betreffende domeinnaam, zo heeft opgezet dat de indruk wordt gewekt dat het de website is van een officiële dealer van Porsche of op een andere manier verbonden is aan Porsche. Eiseres doet een beroep op de OKI Data-criteria. De verweerder stelt dat zij de betreffende domeinnaam gebruikt omdat zij alleen verwijst naar websites waar Porsche voertuigen worden verkocht. Volgens de verweerder is het duidelijk dat zij geen onderdeel van de Porsche groep uitmaakt en brengt zij geen schade toe aan het Porsche merk.

De geschillenbeslechter oordeelt ten eerste dat de Domeinnaam verwarringwekkend overeenstemt met het merk Porsche. De Domeinnaam omvat het merk, de toevoeging van het beschrijvende element ‘kopen’ is niet voldoende om de verwarring tegen te gaan. Vervolgens herhaalt de geschillenbeslechter de criteria die bekend staan als de OKI Data-criteria en wordt hieraan getoetst. De verweerder gebruikt de website om advertenties van derden met betrekking tot Porsche te tonen, de verweerder biedt zelf geen Porsche producten aan. Daarnaast gaat het niet alleen om het ingeroepen merk, op de website worden ook andere merken geadverteerd. De verweerder voldoet dan ook niet aan de criteria en heeft geen recht op of legitiem belang bij de Domeinnaam. Ten derde oordeelt de geschillenbeslechter dat de Domeinnaam te kwader trouw is geregistreerd en wordt gebruikt. De domeinnaam wordt bewust gebruikt voor commercieel gewin door het creëren van een waarschijnlijk gevaar van verwarring met betrekking tot het merk over de bron, sponsoring en goedkeuring van de website.

De vordering wordt toegewezen, de Domeinnaam moet worden overgedragen.


Terug