Om uw bezoek aan onze website te vergemakkelijken en informatie te kunnen verzamelen die ons helpt om de website nog beter op uw wensen af te stemmen maken wij gebruik van cookies. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

Zoek een uitspraak

Seafolly Pty Limited – Kaoyuanws Trade

Procedure:
geschillenregeling
Instantie:
Datum uitspraak:
11-09-2017
Rolnummer:
2017-1264
LJN/ECLI:
-
Domeinnaam:
seafollynederland.nl
Eiser(es):
Seafolly Pty Limited / Seafolly IP Co. Pty Ltd.
Verweerder:
Kaoyuanws Trade
Resultaat procedure:
De vordering wordt toegewezen
Uitspraakcategorieën:
Domeinnamen
Dossiers:
Merk, Gebruik te kwader trouw
Domjur-nummer:
20017-1264
Publicatiedatum:
04-10-2017
Kern:

Domeinnaam stemt verwarringwekkend overeen met merken Eiser. Domeinnaam resulteert in een website die website van Eiser imiteert. Internetgebruikers worden misleid. Gebruik en registratie te kwader trouw.

Samenvatting

Eisers zijn Seafolly Pty Limited (hierna: Eiser 1) en Seafolly IP Co. Pty Ltd. (hierna: Eiser 2) Uit Australië. Eiser 1 is een succesvol ontwerper, producent en verkoper van zwemkleding en zwemaccessoires die verkocht worden onder het merk Seafolly. Het merk wordt wereldwijd verkocht, ook in Nederland. Eiser 2 is sinds 2005 houder van de Australische en Internationale merken Seafolly, die in 2005 zijn geregistreerd. Eiser 1 heeft sinds 1977 een exclusieve licentie om het merk te mogen gebruiken.

Verweerder is Kaoyuanws Trade uit Duitsland. Verweerder heeft op 10 oktober 2016 de betwiste domeinnaam <seafollynederland.nl> geregistreerd. De domeinnaam verwijst naar een website die de website van Eiser 1 lijkt te imiteren en waarop zogenaamd originele Seafolly producten worden aangeboden.

De geschillenbeslechter oordeelt dat is voldaan aan het eerste vereiste (Identiek of Verwarringwekkend overeenstemmend). De domeinnaam stemt verwarringwekkend overeen met het merk SEAFOLLY. De toevoeging van het beschrijvende woord ‘Nederland’ haalt deze verwarringwekkende overeenstemming niet weg.

De geschillenbeslechter oordeelt dat ook voldaan is aan het tweede vereiste (Geen recht of Legitiem Belang) van art. 2.1 van de Regeling. De domeinnaam is later geregistreerd dan het merk. Verweerder heeft geen toestemming gekregen om het merk te gebruiken en er bestaat geen commerciële band tussen Eisers en Verweerder. Een website die onder deze omstandigheden de website van Eiser bijna geheel imiteert kan geen recht of legitiem belang hebben bij het gebruik van de domeinnaam. Het lijkt erop dat Verweerder onjuiste contactgegevens heeft opgegeven bij het registreren van de domeinnaam. Het fraudulente gebruik van Verweerder kan niet gezien worden als een legitiem niet-commercieel of eerlijk gebruik van de domeinnaam.

De geschillenbeslechter oordeelt mede gelet op bovenstaande dat aan het derde vereiste van art. 2.1 van de Regeling (Geregistreerd of Gebruikt te Kwader Trouw) is voldaan. Het merk van Eiser 2 is bekend en Eisers hebben Verweerder nooit toestemming gegeven om het merk in een domeinnaam te gebruiken. Verweerder wist of had af moeten weten van het bestaan van het merk ten tijde van de registratie van de domeinnaam. Verweerder gebruikt de website om voor commercieel gewin internetgebruikers naar zijn website te leiden, door verwarring te creëren met betrekking tot de afkomst van de website. Ook het feit dat de domeinnaam verwijst naar een website die de website van Eiser 1 imiteert, leidt tot de conclusie dat de domeinnaam te kwader trouw is geregistreerd en te kwader trouw wordt gebruikt.

Het gevorderde wordt toegewezen.


Terug