Om uw bezoek aan onze website te vergemakkelijken en informatie te kunnen verzamelen die ons helpt om de website nog beter op uw wensen af te stemmen maken wij gebruik van cookies. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

Zoek een uitspraak

Thuiszorg de Zonnestraal – Thuiszorg De Zonnestraal Hoofddorp

Procedure:
kantonprocedure
Instantie:
Rechtbank Noord-Holland
Datum uitspraak:
17-07-2019
Rolnummer:
7553348
LJN/ECLI:
ECLI:NL:RBNHO:2019:7112
Domeinnaam:
thuiszorgdezonnestraal.com
Eiser(es):
Thuiszorg de Zonnestraal
Verweerder:
Thuiszorg De Zonnestraal Hoofddorp
Resultaat procedure:
Verzoek toegewezen
Uitspraakcategorieën:
Domeinnamen
Dossiers:
Handelsnaam
Domjur-nummer:
2019-1350
Publicatiedatum:
30-11-2019
Kern:

Verzoekster en Verweerder voeren een vergelijkbare handelsnaam. De kantonrechter is van oordeel dat de omstandigheden leiden tot de conclusie dat er bij het publiek verwarring ontstaat. De kantonrechter oordeelt dat Verweerders hun handelsnaam en hun domeinnaam zodanig moeten wijzigen dat daarin niet meer de combinatie voorkomt van de woorden Zonnestraal en Thuiszorg.

Samenvatting

Verzoekster is in 2015 de eenmanszaak Thuiszorg de Zonnestraal gestart. Verzoekster verleent via haar onderneming zorg aan huis. Verzoekster gebruikt als handelsnaam Thuiszorg de Zonnestraal en zij heeft eveneens de domeinnaam <thuiszorg-dezonnestraal.nl> geregistreerd. 

Verweerders zijn [X] en [Y] van een thuiszorginstelling in hoofddorp onder de naam Thuiszorg De Zonnestraal. Deze vennootschap onder firma is in 2017 ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel. Verweerders voeren een website onder de domeinnaam <thuiszorgdezonnestraal.com> (hierna: Domeinnaam). 

In 2018 is er een rapport uitgebracht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over Thuiszorg De Zonnestraal in Hoofddorp. In dit rapport werd geconcludeerd dat een aantal randvoorwaarden voor het bieden van goede en veilige zorg onvoldoende op orde zijn. Het rapport verschijnt als één van de eerste zoekresultaten bij het invoeren van de zoekterm ‘Thuiszorg de Zonnestraal’ op Google. 

De kantonrechter wordt nu verzocht om Verweerders te bevelen hun handelsnaam Thuiszorg De Zonnestraal, waaronder het gebruik van de Domeinnaam, zodanig te wijzigen dat daarin niet meer de combinatie voorkomt van de woorden Zonnestraal en Thuiszorg. 

De kantonrechter is van oordeel dat in het onderhavige geval, de omstandigheden leiden tot de conclusie dat er bij het publiek verwarring tussen beide ondernemingen te duchten is. Verweerders voeren de handelsnaam ‘’Thuiszorg De Zonnestraal’’ aldus in strijd met artikel 5 van de Handelsnaamwet. De kantonrechter wijst het verzoek van Verzoekster toe. 


Terug