Om uw bezoek aan onze website te vergemakkelijken en informatie te kunnen verzamelen die ons helpt om de website nog beter op uw wensen af te stemmen maken wij gebruik van cookies. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

Zoek een uitspraak

Time Export A/S – Kraan- en Truck Service B.V.

Procedure:
geschillenregeling
Instantie:
WIPO Arbitration and Mediation Center
Datum uitspraak:
18-03-2016
Rolnummer:
DNL2016-0003
LJN/ECLI:
-
Domeinnaam:
time-nederland.nl
Eiser(es):
Time Export A/S
Verweerder:
Kraan- en Truck Service B.V.
Resultaat procedure:
De vordering wordt toegewezen
Uitspraakcategorieën:
Domeinnamen
Dossiers:
Merk, Geschillenregeling: geen verweer, Dealers/agentschappen, Gebruik te kwader trouw
Domjur-nummer:
2016-1186
Publicatiedatum:
29-04-2016
Kern:

De domeinnaam time-nederland.nl moet worden overgedragen. De Domeinnaam maakt inbreuk op het Merk van Eiser. Verweerder voldoet niet aan de Oki Data-criteria en gebruikt de Domeinnaam te kwader trouw voor het creëren van commercieel gewin voor zichzelf.

Samenvatting

Eiser is het Deense bedrijf Time Export A/S. Eiser is een producent van hoogwerkers die verkocht worden onder de merknaam VERSALIFT. Daarnaast is Eiser houder van een woord/beeldmerk met daarin prominent het woord TIME (hierna: het Merk). Verweerder is het Nederlandse bedrijf Kraan- en Truck Services B.V, een importeur van hoogwerkers. Verweerder heeft op 8 juni 2013 de domeinnaam time-nederland.nl (hierna: de Domeinnaam) geregistreerd. In het verleden heeft Verweerder gehandeld als distribiteur voor de producten van Eiser in Nederland, maar in 2013 heeft Eiser de distributie in Nederland zelf op zich genomen. Eiser stelt dat het Merk is overgenomen in de Domeinnaam en dat hij Verweerder geen toestemming heeft gegeven voor het registreren van de Domeinnaam. Daarnaast stelt Eiser dat de Domeinnaam te kwader trouw wordt gebruikt en verwijst Eiser naar een eerder geschil tussen de twee partijen waarbij Verweerder een domeinnaam moest overdragen aan Eiser. Verweerder heeft hiertegen geen verweer gevoerd.

De geschillenbeslechter oordeelt ten eerste dat de Domeinnaam verwarringwekkend overeen stemt met het Merk van Eiser. Het meest prominente deel van het Merk is het woord TIME, dit enige tekstuele deel van het Merk is in de Domeinnaam geheel overgenomen. Ten tweede oordeelt de geschillenbeslechter dat Verweerder geen legitiem belang bij of rechten op de Domeinnaam heeft, op basis van de welbekende OKI Data-criteria. Verweerder heeft niet aangetoond dat hij bekend staat onder de Domeinnaam of een handelsnaam of merk heeft dat correspondeert met de Domeinnaam. De Domeinnaam verwijst bovendien door naar de website van Verweerder waar hoogwerkers van concurrenten van Eiser worden aangeboden. Dit kan volgens de Oki Data-criteria niet worden aangemerkt als bona fide gebruik van de Domeinnaam. Ten derde oordeelt de geschillenbeslechter dat Verweerder de Domeinnaam te kwader trouw heeft geregistreerd of gebruikt. Omdat Eiser en Verweerder in het verleden samen hebben gewerkt moet Verweerder zich bewust zijn van de activiteiten van Eiser. Daarnaast wordt de Domeinnaam bewust gebruikt voor commercieel gewin door bezoekers aan te trekken door het creëren van verwarringsgevaar met betrekking tot het Merk.

De vordering wordt toegewezen, de Domeinnaam moet worden overgedrag


Terug