Om uw bezoek aan onze website te vergemakkelijken en informatie te kunnen verzamelen die ons helpt om de website nog beter op uw wensen af te stemmen maken wij gebruik van cookies. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

Zoek een uitspraak

TMG Landelijke Media B.V. – [Persoonsnaam]

Procedure:
geschillenregeling
Instantie:
WIPO Arbitration and Mediation Center
Datum uitspraak:
06-08-2015
Rolnummer:
DNL2015-0033
LJN/ECLI:
-
Domeinnaam:
xspeurders.nl
Eiser(es):
TMG Landelijke Media B.V.
Verweerder:
[Persoonsnaam]
Resultaat procedure:
Vordering wordt toegewezen
Uitspraakcategorieën:
Domeinnamen
Dossiers:
Merk, Geschillenregeling: geen verweer, Gebruik te kwader trouw
Domjur-nummer:
2015-1151
Publicatiedatum:
01-10-2015
Kern:

Overdracht van de domeinnaam xspeurders.nl van [persoonsnaam] aan TMG Landelijke Media B.V., omdat het aanbieden van een platform voor het plaatsen van erotische contactadvertenties geen gebruik voor legitieme niet-commerciële doeleinden oplevert.

Samenvatting

Eiser is TMG Landelijke Media B.V., een mediabedrijf dat gebruik maakt van het woordmerk SPEURDERS voor het plaatsen van advertenties in de krant De Telegraaf en online op de website speurders.nl. Verweerder is [persoonsnaam], houder van de domeinnaam xspeurders.nl. De domeinnaam wordt gebruikt voor het aanbieden van een platform waarop personen een erotische contactadvertentie kunnen plaatsen en kunnen reageren op de geplaatste advertenties. Eiser vordert overdracht van de domeinnaam op grond van artikel 2.1 van de geschillenregeling. Verweerder heeft geen verweerschrift ingediend.

De geschillenbeslechter stelt vast dat de domeinnaam xspeurders.nl van verweerder verwarringwekkend overeenstemt met het merk van eiser, want het element ‘speurders’ is het kenmerkende deel van de domeinnaam. Dit element is identiek aan het merk van eiser en de toevoeging ‘x’ is beschrijvend.

Vervolgens stelt de geschillenbeslechter vast dat verweerder geen legitiem belang bij of recht op de domeinnaam heeft. De geschillenbeslechter is van mening dat aanbieden van een platform voor het plaatsen van erotische contactadvertenties geen recht op of legitiem belang bij de domeinnaam oplevert, omdat de domeinnaam niet wordt gebruikt voor legitieme niet-commerciële doeleinden, en omdat de domeinnaam inbreuk maakt op het bekende merk van eiser. Hierbij komt dat gezien het gebruik van de Nederlandse taal de website van verweerder met gebruik van de domeinnaam duidelijk gericht is op Nederland en het Nederlandse publiek.

Ten slotte stelt de geschillenbeslechter vast dat de verweerder de domeinnaam te kwader trouw geregistreerd en gebruikt heeft. Verweerder gebruikt de domeinnaam voor een website voor het plaatsen van erotische contactadvertenties. De domeinnaam wordt derhalve gebruikt om commercieel voordeel te behalen door internetgebruikers naar de website van verweerder te leiden met gebruikmaking van de verwarring die kan ontstaan met het merk van eiser wat betreft de oorsprong of het verband met de website van verweerder. In dit geval kan hiervan sprake zijn. internetgebruikers zullen via een zoekmachine terecht komen of kunnen komen op de website van verweerder door de verwarring die kan ontstaan met het merk van eiser.

De vordering wordt toegewezen.


Terug