Om uw bezoek aan onze website te vergemakkelijken en informatie te kunnen verzamelen die ons helpt om de website nog beter op uw wensen af te stemmen maken wij gebruik van cookies. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

Zoek een uitspraak

WETROK AG – CLEANING SOLUTIONS INTERNATIONAL B.V.

Procedure:
bodemprocedure
Instantie:
Rechtbank Den Haag
Datum uitspraak:
10-07-2019
Rolnummer:
HA ZA 17-1231
LJN/ECLI:
ECLI:NL:RBDHA:2019:6913
Domeinnaam:
wetrokmachines.nl & wetrokwebshop.nl
Eiser(es):
WETROK AG & ALPHEIOS B.V.
Verweerder:
CLEANING SOLUTIONS INTERNATIONAL B.V.
Resultaat procedure:
Vorderingen afgewezen
Uitspraakcategorieën:
Domeinnamen
Dossiers:
Merk
Domjur-nummer:
2019-1341
Publicatiedatum:
30-09-2019
Kern:

Eiseressen vorderen overdracht van de Domeinnamen nu hierin het Merk van Eiseressen is opgenomen en hierdoor verwarringsgevaar ontstaat. De rechtbank overweegt dat er geen verwarringsgevaar bestaat in het onderhavige geval. Het met de Merken overeenstemmende teken wordt gebruikt voor – uitsluitend – de verkoop van de producten van Eiseressen waartoe Gedaagde bovendien gerechtigd is. Met het gebruik van het Merk in de Domeinnamen geeft Gedaagde aan dat zij een website exploiteert via welke producten van dat merk worden verhandeld.

Samenvatting

Eisers zijn WETROK AG uit Zwitserland en ALPHEIOS B.V. uit Nederland. Wetrok AG ontwikkelt en verkoopt professionele schoonmaakapparatuur. Alpheios is een partner van Wetrok AG en verkoopt schoonmaakproducten aan onder meer zorginstellingen, overheidsinstellingen en schoonmaakbedrijven. Alpheios is op basis van een distributie- overeenkomst exclusief dealer van Wetrok-producten in de Benelux. Wetrok AG is houdster van het internationale woord- en beeldmerk WETROK (hierna: Merk). 

Gedaagde is CLEANING SOLUTIONS INTERNATIONAL B.V. uit Nederland. Gedaagde exploiteert onder meer een groothandel in schoonmaakproducten. Vanaf 2013 is Gedaagde Wetrok-producten gaan aanbieden via de website <wetrokmachines.nl> en vanaf 2015 ook via <wetrokwebshop.nl> (hierna: Domeinnamen). De inhoud van de via die Domeinnamen te bereiken internetpagina’s is identiek, namelijk een geëxploiteerde webwinkel. 

Eiseressen vorderen de rechtbank, onder meer, Gedaagde te veroordelen de Domeinnamen over te dragen aan Eiseressen, door aan hun advocaat de betreffende verhuistokens te doen toekomen die hun in staat zal stellen om de registratie van deze Domeinnamen op hun naam te stellen. 

De rechtbank overweegt dat er geen sprake is van verwarring omtrent de herkomst van de waren: duidelijk is dat de in de webwinkel aangeboden Wetrok-producten geleverd worden door Gedaagde. Daarnaast is er geen sprake van verwarringsgevaar omtrent de vraag of sprake is van een bijzondere band tussen de ondernemingen van Eiseressen en Gedaagde. De rechtbank komt tot de conclusie dat het met de Merken overeenstemmende teken wordt gebruikt voor – uitsluitend – de verkoop van Wetrok-producten waartoe Gedaagde gerechtigd is. Met gebruik van het Merk in de Domeinnamen geeft Gedaagde aan dat zij een website exploiteert via welke producten van het merk WETROK worden verhandeld. Dat gebruik van de Domeinnamen moet worden beschouwd in samenhang met de inhoud van de daarbij behorende website.

Kortom, de rechtbank wijst de vorderingen van Eiseressen af. 


Terug