Om uw bezoek aan onze website te vergemakkelijken en informatie te kunnen verzamelen die ons helpt om de website nog beter op uw wensen af te stemmen maken wij gebruik van cookies. Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

Zoek een uitspraak

Woongilde: Eiseres – gedaagden

Procedure:
kort geding
Instantie:
Rechtbank Den Haag
Datum uitspraak:
09-09-2015
Rolnummer:
C/09/492533 / KG ZA 15-1049
LJN/ECLI:
ECLI:NL:RBDHA:2015:10638
Domeinnaam:
hetwoongilde.nl en hetwoongilde.com
Eiser(es):
Eiseres
Verweerder:
Gedaagden
Resultaat procedure:
Vorderingen worden afgewezen
Uitspraakcategorieën:
Domeinnamen
Dossiers:
Merk, Handelsnaam, .com-domeinnamen
Domjur-nummer:
2015-1160
Publicatiedatum:
04-11-2015
Kern:

Geen staking gebruik van het merk Woongilde, omdat eiseres onvoldoende bewijs heeft geleverd van de oudste rechten op de handelsnaam dan wel van eerder gebruik van het merk en zowel de domeinnaam als het merk geregistreerd zijn op naam van de echtgenoot van eiseres.

Samenvatting

Eiseres drijft sinds 2004 samen met haar echtgenoot een onderneming die actief is in de meubelbranche. De echtgenoot van eiseres is sinds 2004 houder van de domeinnaam woongilde.nl, welke in gebruik is bij eiseres. Gedaagden zijn allen tevens werkzaam in de meubelbranche en zijn in oktober 2014 een samenwerkingsverband aangegaan onder de naam ‘Het Woongilde’. Gedaagden zijn houders van de domeinnamen hetwoongilde.nl en hetwoongilde.com. Op naam van de echtgenoot van eiseres is in december 2014 het woordmerk WOONGILDE aangevraagd. Het merk is ingeschreven in maart 2015. Eiseres vordert het staken en gestaakt te houden van het gebruik van de merknaam Woongilde.

Eiseres voert aan dat zij de oudste rechten op de handelsnaam “Woongilde” heeft. De voorzieningenrechter overweegt dat de overgelegde bewijzen van eiseres voorshands onvoldoende zijn. Enkele inschrijving van een handelsnaam bij de Kamer van Koophandel is volgens vaste rechtspraak op zichzelf onvoldoende om een handelsnaamrecht te verkrijgen. Ook een enkele domeinnaamregistratie is onvoldoende, bij gebreke van enig inzicht wanneer die domeinnaam daadwerkelijk in gebruik is genomen. Tevens heeft eiseres onvoldoende bewijs van het door haar gestelde eerdere gebruik van het merkrecht geleverd. Ten slotte zijn zowel het merk als de domeinnaam geregistreerd op naam van de echtgenoot van eiseres en niet op naam van eiseres zelf.

De vorderingen worden afgewezen.


Terug